Pagina's

donderdag 8 november 2012

Oplichting op het internet : hoe voorkomen ?

Oplichters maken misbruik van de goedgelovigheid van hun medemens, maar ze spelen ook in op diens hebzucht. Niemand is veilig voor pogingen tot oplichting, vandaar enkele elementaire regels om niet in de val te trappen bij àl te verleidelijke reclame op het internet:

Kijk goed uit met aanbiedingen op het internet, de realiteit blijkt misschien helemaal anders. Laat je niet imponeren door een aantrekkelijke site of mooie argumenten. Geef in geen geval je persoonlijke gegevens zoals codes en paswoorden door in een antwoord op een mailbericht.

Voor je een formele verbintenis aangaat, ga na of je de juiste identiteit van de andere persoon kent, en of hij niet wordt genoemd op een lijst van bekende oplichters.

Pas op met voorstellen die je zogezegd op slag rijk kunnen maken maar waar de ander schijnbaar geen voordeel bij heeft, zeker als je geld moet voorschieten om ervan te kunnen genieten.

Koop nooit van onbekenden zonder de echtheid van de goederen, de wettelijkheid van de herkomst of het bestaan van de firma te hebben nagetrokken. Soms biedt men je zelfs producten aan waarvan de verkoop of het bezit in België verboden zijn.

Ben je toch slachtoffer geworden van een oplichter op het internet, doe dan aangifte via de site van de FOD Economie (http://economie.fgov.be/nl) en/of leg klacht neer bij de lokale politie.