Pagina's

dinsdag 9 juli 2013

Minder misdrijven, maar meer woninginbraken (De Standaard 08-07-2013)

Het aantal woninginbraken is vorig jaar gestegen met 7,5 procent, dat is de sterkste stijging sinds het begin van de tellingen in 2000. Inbrekers viseren vooral huizen op het platteland, dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Milquet.
Het aantal woningdiefstallen is nog nooit zo sterk gestegen als in 2012, bovendien zijn er ook steeds meer inbraakpogingen. Vorig jaar vonden er in ons land 75.268 woninginbraken plaats, maar liefst een kwart meer dan in 2008. Per 10.000 woningen kregen 155 mensen ongewenste gasten over de vloer, waarvan vooral in huizen en op het platteland. Appartementsbewoners konden genieten van een dalende trend.
Volgens het rapport van de federale politie is die stijging gedeeltelijk te verklaren door steeds scherpere beveiliging, waardoor ook meer inbraakpogingen worden opgemerkt. Opvallend is dat het aantal inbraakpogingen in andere gebouwen blijft dalen.
De strijd tegen inbraken is al jarenlang een prioriteit van de lokale en de federale politie. 'De forse stijging ervan heeft voor een groot stuk te maken met de economische crisis', zegt Catherine De Bolle, topvrouw van de federale politie. 'We zien veel lokale daders in de statistieken. Er worden ook veel feiten gepleegd door rondtrekkende dadergroepen', aldus De Bolle. Ook  de stijgende waarde van goud en juwelen liggen vermoedelijk mee aan de basis van de stijging.

Minder misdaden
De toename van het aantal inbraken steekt af tegen het totale aantal misdrijven in België. Dat is in 2012 met net 3,5 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Zo daalde het aantal feiten van gewapende diefstal met 10,8 procent tot 4.945, het aantal feiten van slagen en verwondingen met 9,1 procent tot 71.430 en het aantal meldingen van intrafamiliaal geweld met 8,6 procent tot 50.153.

Ook met de autodiefstallen (-8,7 procent), de diefstallen uit auto's (-8,4 procent) en de beschadiging van wagens (-9,9 procent) gaat het de goede richting uit. Een kwart van de autodiefstallen wordt nog steeds gepleegd in de vijf grootste steden van het land, met Antwerpen op kop.

Wat drugs betreft is er een stijging van de in- en uitvoer van opiaten, maar een daling van de feiten met cannabis, cocaïne en amfetamineproducten. Het aantal cannabistelers dat tegen de lamp liep, steeg dan weer met 9,9 procent. "Het is in België nu eenmaal vrij makkelijk om een woning of opslagplaats te huren", zegt De Bolle. "Ook de registratie bij een nutsbedrijf is eenvoudiger dan in de buurlanden."

Tot slot nog de informaticacriminaliteit: die steeg vorig jaar met 36,8 procent, onder meer door de vloedgolf van 'ransomware'. Die malafide software blokkeert de computer en vraagt een betaling om hem weer vrij te geven.

BRON : De Standaard