Pagina's

donderdag 14 november 2013

Pre-drinking, binge-drinking en comazuipen bij jongeren, een nieuwe tendens

Een nieuwe trend die we de laatste tijd zien opduiken is coma-zuipen. Hierbij drinken jongeren zoveel alcohol dat ze in een coma terechtkomen. Beangstigend hierbij is dat deze jongeren steeds jonger worden. We spreken hierbij over 14- en 15-jarigen. De politie en security maken zich ernstige zorgen.

Pre-drinking, binge-drinking en comazuipen

Bij pre-drinking of ‘voordrinken’ consumeren jongeren al alcohol nog vóór ze uitgaan. Ze kopen sterke drank in een nachtwinkel of nemen het van thuis mee. Er wordt bij of met vrienden op korte tijd veel alcohol gedronken. Daarna vertrekken de jongeren, vaak al onder invloed, naar de fuif, discotheek, …

We spreken van binge-drinking bij een consumptie van minimaal vier à vijf glazen alcohol bij één gelegenheid. Binge-drinking wijst op een snelle consumptie van grote hoeveelheden alcohol om zo snel mogelijk erg dronken te worden.

De term ‘comazuipen’ kom je tegenwoordig steeds vaker tegen. Comazuipen houdt in dat jongeren zoveel alcohol drinken dat ze uiteindelijk in coma terechtkomen.

Wie doet aan comazuipen?

Het zijn vooral jongeren tussen dertien en zeventien jaar die aan comazuipen doen. Op deze leeftijd hebben ouders nog veel toezicht op de kinderen en gaan de jongeren nog niet vaak uit. Boven de leeftijd van zeventien jaar zijn de meeste jongeren wat wijzer geworden en kennen ze over het algemeen hun eigen grenzen.

Oorzaken comazuipen

Onzekerheid, stoer doen en geen kennis van alcohol zijn enkele belangrijke redenen om mee te doen aan comazuipen.

Onzekerheid: Jongeren willen erbij horen en drinken dus mee met de rest, ook al kunnen ze al deze drank helemaal niet aan. Ze willen niet falen bij hun vrienden en zijn bang om hun vrienden te verliezen.

Stoer doen: Jongeren houden met elkaar een wedstrijdje wie het meeste drank op kan. Wie is het stoerst en kan het meeste drinken? Jongeren willen niet onder doen voor elkaar en blijven dus drinken, ook al hebben ze hun grens al lang bereikt.

Geen kennis van alcohol: Jongeren weten niet hoe snel hun lichaam op alcohol reageert. Ze denken ook niet na over de schade die alcohol kan veroorzaken.

Wat drinken comazuipers?

De meest verraderlijke drankjes voor de comazuipers zijn de mixdranken (cocktails, bacardi breezers, …) Deze dranken zijn zoet en gaan makkelijk binnen. De jongeren voelen niet dat ze dronken worden. Jongens drinken ook vaak veel bier en de meisjes lusten ook graag wijn. Ook de shotjes, kleine borreltjes gemengde sterke drank, zijn erg in trek bij de jeugd. Een shotje bevat erg veel alcohol en hierin vergissen jongeren zich vaak.

Risico’s van comadrinken

Als je echt in coma gaat en de hersenen zuurstoftekort krijgen, is er een reële kans op blijvende schade. Ook herhaaldelijk extreem drinken kan zeker bij jongeren hersenschade veroorzaken, met aantasting van het denkvermogen en geheugen. Bovendien verhoogt regelmatig extreem drinken op jonge leeftijd de kans op alcoholisme later.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Veel alcohol drinken blijft niet zonder gevolgen.

  • Je lever breekt alcohol af in een tempo van 1 à 1,5 uur per glas. Bij zeer veel alcoholgebruik kan je lever beschadigd raken.
  • Je bloeddruk stijgt bij elk glas alcohol. Dit kan op latere leeftijd hartziekten veroorzaken.
  • Alcohol tast je botten, spieren en je huid aan.
  • Extreme drinkers kunnen op latere leeftijd hun geheugen verliezen. Zij lijden dan aan het syndroom van Korsakov.
  • Wanneer je (veel) alcohol drinkt als je nog in de groei bent, belemmert de alcohol je groeiproces.
  • De kans om kanker te krijgen is groter. Het gaat vooral over mond-, keel- en slokdarmkanker.


Wat doen als iemand bewusteloos neervalt door te veel alcohol?

  • Bel onmiddellijk de ziekenwagen en leg duidelijk uit dat het gaat om comazuipen. Op fuiven of festivals zijn vaak mensen van het Rode Kruis aanwezig. Verwittig ook hen.
  • Leg hem/haar op de zij (stabiele zijligging). Zo voorkom je dat je vriend(in) stikt in zijn/haar speeksel of braaksel.
  • Kijk of er niets in de mond van het slachtoffer zit.
  • Controleer regelmatig de ademhaling en hartslag. Indien nodig, start de reanimatie.
  • Je kan met al je vragen in verband met drank, drugs, pillen of gokken terecht op de site www.druglijn.be. Je kan je vragen stellen via online chat, via mail of je kan telefoneren naar het nummer 078 15 10 20.