Pagina's

dinsdag 11 februari 2014

Administratieve geldboete voor overtredingen op Vlaamse regels uitzonderlijk vervoer

Op 1 maart 2014 treedt ‘het Vlaamse decreet over de bescherming van de verkeerinfrastructuur in geval van bijzonder wegtransport’ in werking. Vanaf dan gelden strikte regels voor het uitzonderlijk vervoer en het vervoer met lange en zwaardere slepen (de zogenaamde ecocombi’s) op Vlaamse wegen. Wie de bepalingen overtreedt, riskeert tot een jaar gevangenisstraf en een geldboete tot 75.000 euro. Maar de ambtenaren van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer kunnen ook een administratieve geldboete opleggen.

Het bedrag daarvan is minstens gelijk aan de minimumgeldboete die op de overtreding staat. Bij herhaling wordt het minimum van de administratieve boete verdubbeld. De ambtenaren kunnen die boete onmiddellijk innen als de overtreder daarmee akkoord gaat. De overtreder betaalt het bedrag dan contant, met behulp van een betaalterminal als die aanwezig is of door onmiddellijke storting. Als de overtreder of de onderneming een woonplaats of vaste verblijfplaats heeft in ons land dan mag het bedrag ook gestort worden binnen 5 dagen na ontvangst van het pv.
Wordt gekozen voor een onmiddellijke inning, dan vullen weginspecteurs een ‘genummerd formulier’ in. Eén strook van dat formulier blijft aan het boekje vasthangen. De procureur des Konings en de overtreder krijgen ook een strook. De weginspecteur bezorgt ook een strook aan de wegeninspecteur-controleur. Volle boekjes worden bijgehouden door de verbaliserende overheid. Dezelfde procedure geldt wanneer sommen in consignatie worden gegeven.
De weginspecteurs bezorgen de ontvangen sommen regelmatig aan de wegeninspecteur-controleur. Samen met een gedetailleerd overzicht van de bedrage, identiteit van de overtreders, data van inbreuken, enz.
Als de administratieve geldboete niet onmiddellijk werd geïnd of als de administratieve geldboete in consignatie werd gegeven, deelt de wegeninspecteur-controleur aan de procureur des Konings zijn voornemen mee om een administratieve geldboete op te leggen binnen dertig dagen na de ontvangst van het proces-verbaal. De procureur heeft dan 60 dagen de tijd om te beslissen om een strafvervolging in te stellen. Beslist die om geen strafvervolging in te stellen, dan brengt de wegeninspecteur-controleur de overtreder (of de onderneming) op de hoogte van zijn beslissing om een administratieve geldboete op te leggen. Die beslissing vermeldt het bedrag van de boete en de manier waarop beroep kan worden aangetekend.