Pagina's

donderdag 27 maart 2014

Een getuigschrift van goed zedelijk gedrag aanvragen

Een getuigschrift van goed zedelijk gedrag kun je nodig hebben om te solliciteren voor een job, om je als zelfstandige te vestigen, voor het aanvragen van een jachtvergunning, …

Er bestaan twee verschillende modellen

  • Model 2 heb je nodig wanneer je een job wilt uitoefenen waarbij je in contact komt met minderjarigen. Dit is het geval als je bijvoorbeeld in een school wil werken.
  • Voor al het overige heb je model 1 nodig.

Het strafblad

Iedereen die een dergelijk getuigschrift nodig heeft, kan het aanvragen. Alles wat op je strafblad staat, wordt  erin vermeld.

Het strafblad is een registratie van de wetsovertredingen waar iemand voor veroordeeld is. 'Veroordeeld zijn' wil zeggen dat een rechter een uitspraak heeft gedaan in een strafzaak. Pas als iemand voor een strafbaar feit heeft moeten voorkomen en door een rechter veroordeeld is, wordt er gezegd dat hij of zij "een strafblad heeft". De straffen worden bijgehouden in een register. Ook het strafregister genoemd. Het beheer daarvan berust bij de burgemeester van een gemeente. Het zijn dan ook de gemeentediensten die het strafregister up to date houden. Dat is ook meteen de reden waarom een getuigschrift van goed zedelijk gedrag aangevraagd en bekomen wordt bij de gemeentediensten en niet bij de politie.

Vonnissen van de politierechtbank blijven  drie jaar  staan op het getuigschrift van goed zedelijk gedrag. Daarna gaan ze er automatisch af. Vonnissen van de correctionele rechtbank blijven er altijd op staan.

EĆ©nmaal in je leven kan je eerherstel vragen voor correctionele vonnissen. Hiervoor mag je de laatste drie jaar geen correctionele veroordeling hebben en moeten alle burgerlijke partijen vergoed zijn.

De meeste burgers hebben gelukkig een 'blanco' strafblad en dat staat dan ook zo in het getuigschrift voor goed zedelijk gedrag.

 Afhandeling

het getuigschrift voor goed zedelijk gedrag wordt  niet  afgeleverd door de politie maar door de gemeente van je woonplaats dienst bevolking en/of burgerzaken. Het blijft daar aan te vragen en op te halen.