Pagina's

dinsdag 1 juli 2014

Lokale Politie Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem wil motorrijders sensibiliseren.

zomerkledij-01Zodra het enkele dagen warm zomerweer is, verschijnen meer motorrijders op de openbare wegen. We merken echter op dat de aandacht voor de beschermkledij verdwijnt zodra de zon verschijnt.
 
Sensibilisering
 
De lokale politie Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtempolitie wil motorrijders sensibiliseren voor het dragen van een beschermende motoruitrusting voor motorrijders en hun passagiers, ook bij warm weer. Enerzijds is het dragen van deze kledij sinds 1 september 2011 bij wet verplicht. Anderzijds vormen motorrijders een kwetsbare groep op de openbare weg. Bestuurders en hun passagiers hebben bovendien twintig maal meer kans op een dodelijk ongeval dan automobilisten.
 
Er zal extra aandacht besteed worden aan de veiligheid van motorrijders en er zal dus streng op toegezien worden op het dragen van de verplichte beschermende kledij. Bestuurders en passagiers die niet de correcte uitrusting dragen, riskeren een proces-verbaal. Zolang de betrokkenen niet de aangepaste beschermende kledij dragen, blijft de motor bovendien aan de kant.

Beschermende kledij
 
Volgens het KB van 1 december 1975, Titel II, Artikel 36 over het dragen van de valhelm en beschermende kledij, zijn de bestuurders en passagiers van drie- en vierwielers met motor alsook bestuurders en passagiers van bromfietsen zonder passagiersruimte, verplicht een valhelm te dragen. Daarnaast is ook het aantrekken van handschoenen, een jas met lange mouwen, een lange broek of overal alsook laarzen of bottines die de enkels beschermen, verplicht wanneer men op de motor rijdt.

Dit geldt altijd. Een short met t-shirt kan niet!
 
De politie van Sint-Niklaas besteedt veel aandacht aan de veiligheid van motorrijders en zal dus streng toezien op het dragen van de verplichte beschermende kledij. Bestuurders en passagiers die niet de correcte uitrusting dragen, riskeren een proces-verbaal. Zolang de betrokkenen niet de aangepaste beschermende kledij dragen, blijft de motor bovendien aan de kant.
 
Waarom? Daarom!
  •       Draag bij voorkeur een gesloten helm die goed past met een voering die zorgt voor afkoeling en opname van transpiratie. Vervang de helm steeds na een val.
  •       Draag een degelijk motorpak dat bestand is tegen schuifpartijen en schuur- en brandwonden helpt voorkomen of beperken.
  •       Draag handschoenen. Ook bij een lage snelheid zijn het de handen die vaak de eerste schok opvangen.
  •       Draag laarzen of hoge schoenen die de voeten, enkels en scheenbenen beschermen bij een val alsook bij een zijwaartse impact.
  •       Bij een ongeval kan de verzekeringsmaatschappij beslissen een deel van de schade niet te vergoeden bij het niet dragen van beschermende kledij.