Pagina's

maandag 25 augustus 2014

Het motorrijbewijs in stappen


Als je met een motorfiets veilig aan het verkeer wilt deelnemen, dan heb je bijzondere vaardigheden nodig. Er gebeuren helaas nog te veel ongevallen met motorrijders. Daarom veranderde vanaf 1 mei 2013 de voorbereiding op het motorrijbewijs. Zo wil men de kandidaten meer ervaring laten opdoen waardoor ze veiliger en met meer vertrouwen de baan op kunnen. In dit artikel zullen we de verschillende veranderingen op het vlak van het motorrijbewijs bespreken.

Leeftijd en categorieën

Het rijbewijs A1 is geldig vanaf de leeftijd van 18 jaar voor motorfietsen met maximum 125 cc, een maximumvermogen van 11 kW / 15 pk en een vermogen-gewichtsverhouding van ten hoogste 0,1 Kw/kg.

Het rijbewijs A2 is geldig vanaf 20 jaar voor motorfietsen met een maximumvermogen van 35 kW / 47 pk en een vermogen-gewichtsverhouding van ten hoogste 0,2 Kw/kg.

Het rijbewijs A is geldig vanaf 24 jaar voor motorfietsen met een maximumvermogen van meer dan 35 kW / 47 pk. Als je minstens twee jaar je rijbewijs A2 hebt, kan je al vanaf de leeftijd van 22 jaar je rijbewijs A behalen.

Opleiding en examens


Theorie
Je kan je door zelfstudie of via de rijschool voorbereiden op het theoretisch examen, dat je vanaf de leeftijd van 17 jaar en 9 maanden kan afleggen. Als je minstens 41 op 50 behaalt, ben je geslaagd en kan je beginnen aan de praktijkopleiding in de rijschool. Herkansen mag en het examen blijft drie jaar geldig. Als je al één van de rijbewijzen uit de categorie A hebt behaald, dan hoef je nadien geen theoretisch examen meer af te leggen als je van categorie verandert.

Praktijk

Je moet minstens negen uur les in een rijschool volgen, waarvan de helft op de openbare weg. Vervolgens heb je twee opleidingsmogelijkheden:

- Na die negen uur les kan je het praktisch examen afleggen op een privaat terrein van het examencentrum. Slaag je hiervoor, dan kan je in het gemeentehuis een voorlopig rijbewijs halen, dat een jaar geldig blijft. Na minimaal één maand kan je het praktisch examen op de openbare weg afleggen.

- Neem je minstens twaalf uur les, dan kan je direct je praktisch examen op de openbare weg afleggen.

De stappen van het rijbewijs A1 naar A

- Om van het rijbewijs A1 over te stappen naar het rijbewijs A2, moet je minstens 20 jaar zijn en twee jaar je rijbewijs A1 hebben. Je moet minstens vier uur opleiding in een rijschool volgen en slagen voor een praktisch examen.

- Ben je 22 jaar en heb je minstens twee jaar je rijbewijs A2, dan kan je, nadat je vier uur opleiding in een rijschool volgde en slaagde voor een praktisch examen, je rijbewijs A behalen.

- Haalde je alleen een rijbewijs A1, dan moet je opnieuw een basisopleiding van negen uur in een rijschool volgen en minstens 24 jaar zijn om te mogen deelnemen aan het praktisch examen voor het rijbewijs A.

- Slaag je voor één van de praktische examens niet, dan mag je één keer herkansen. Nadien moet je twee uur rijles in een rijschool volgen.