Pagina's

vrijdag 15 augustus 2014

Hoe praat je met jongeren over alcohol?

Opgroeiende jongeren zijn op zoek naar een identiteit en zijn vaak geneigd om risico’s te nemen. Daarbij hoort experimenteergedrag, ook met alcohol. De verleiding om alcohol te drinken is immers groot. Ze zijn zich daarbij niet altijd bewust van de gevaren die alcoholmisbruik met zich mee kan brengen: dronken rijden, geweld, onbeschermde of ongewilde seksuele contacten, spijbelen...
Als ouder is het soms moeilijk om met uw pubers hierover te praten: zij weten het immers toch allemaal beter en aanvaarden doorgaans geen enkel gezag.

De dialoog tussen pubers en volwassenen is moeilijk, maar niet onmogelijk...

Hoewel er geen standaardoplossing bestaat geven we toch een aantal praktische tips:


• Luister naar de jongeren, laat hen zeggen wat hen bezig houdt.

• Blijf consequent: iets verbieden wat u zelf geregeld doet, komt niet geloofwaardig over.

• Geef duidelijke en vaste grenzen aan: limieten die niet overschreden mogen worden, plaatsen waar zij zich beter niet ophouden. Die regels legt u best niet eenzijdig op, het is beter om samen tot spelregels te komen.

• Geef aan dat u hen vertrouwt, maar dat u anderzijds verwacht dat zij zich aan de afgesproken regels houden. Ze mogen niet het gevoel krijgen dat ze constant in de gaten worden gehouden.

• Probeer als opvoedende volwassenen één lijn te trekken, spreek elkaar niet tegen.

• Steun de jongeren, moedig hen aan vrij te spreken. Laat u niet afschrikken door een eventuele negatieve reactie. Ze moeten het gevoel hebben dat ze worden begrepen en gerespecteerd.