Pagina's

vrijdag 24 oktober 2014

Infomoment : AMOK-incident in ziekenhuizen

Op donderdag 23-10-2014 vond in het Sint-Elisatbeth-Ziekenhuis de tweede info-avond plaats met de Lokale Politie ZTG/HER/SLH, het ziekenhuis en de Brandweer. Dit jaar lag de organisatie ervan in handen van de Lokale Politie met als thema’s ”sporenbewust optreden op de crime-scene” en ”AMOK-incidenten in ziekenhuizen”.  

Het eerste onderwerp werd toegelicht door Commissaris Herbert Demets en Klaas D'Haene van het Wetenschappelijk en Technische Labo van de Federale Gerechtelijke Politie, afdeling Oudenaarde. De talrijke aanwezigen kregen een duidelijk beeld van de taken van een afstappingsploeg op de plaats van een misdrijf. De aandacht werd gevestigd op het belang van sporen. Deze worden soms onbewust vernietigd door andere hulpdiensten bij de uitvoering van hun specifieke taken, wat het gerechtelijk onderzoek kan bemoeilijken. Commissaris Demets lichtte een aantal maatregelen toe die voor, tijdens en na de interventies, de vernietiging van sporen kunnen vermijden.

Commissaris Willy Vinck en Hoofdinspecteur Kristoff De Turck (tevens schietinstructeur) van de Lokale Politie ZTG/HER/SLH brachten vervolgens een uiterst boeiende lezing over het begrip AMOK. Hiermee worden moordpartijen bedoeld waarbij de dader(s) op korte tijd zoveel mogelijk dodelijke slachtoffers wil(len) maken. 

De aanwezigen kregen een aantal reële filmbeelden te zien van de slachtpartij die in 1999 op de Columbine Highschool (U.S.A.) werd gepleegd door twee studenten. Dergelijke zware feiten frequenteren de laatste decennia meer en meer; Anders Breivik, Hans Van Temssche, Kim De Gelder, Nouredine Amrani,.. 

Commissaris Vinck verduidelijkte de enorme maatschappelijke impact van dergelijke feiten die jarenlang in het collectief geheugen gegrift blijven. Interessant was tevens de reflectie die werd gemaakt naar de soortkenmerken van mens en dier waarbij de vaststelling werd onderbouwd dat dergelijke feiten zich in het dierenrijk niet voordoen. Commissaris Vinck verwees hiervoor naar relevante literatuur en onderzoeken (o.a. Jef Vermassen). 

Hoofdinspecteur De Turck gaf aansluitend statistische gegevens over het aantal feiten, slachtoffers en daders in Europa. Het thema werd afgesloten met preventie-tips en advies voor een optimale samenwerking tussen de betrokken hulpdiensten bij dergelijke AMOK-incidenten.