Pagina's

woensdag 31 december 2014

Quality Nights: tips voor feesten zonder risico


Het nieuwe jaar een hele nacht lang vieren zonder risico? De VAD/De Drugslijn in Vlaanderen en de vzw Modus Vivendi in Brussel en in Wallonië, hebben verschillende ploegen die hun diensten op verschillende plaatsen (discotheken, feestzalen etc.) aanbieden onder de noemer Quality Nights. Ze voorzien water (gratis), condooms, oordopjes, informatiebrochures over gezondheid en een alarmsysteem in het geval van de aanwezigheid van risicovolle harddrugs. Ze sensibiliseren het personeel ook om aan risicobeperking en eerste hulp bij ongevallen te doen.

De eindejaarsfeesten zijn een goede gelegenheid voor de herhaling van een aantal concrete tips om je uitgaansavond in goede banen te leiden.

Voor je uitgaat ...
Rust goed uit en eet iets voor het vertrek om een ontmoeting met de man met de hamer te vermijden. Luister naar het weerbericht om je kledij te kiezen en om onaangename verrassingen op de weg te vermijden. Neem zeker geen risico aan het stuur: kies een Bob of neem het openbaar vervoer als je van plan bent te drinken.

Let op met alcohol en andere drugs
Neem geen illegale producten in en beheers je alcoholgebruik: drink kleine hoeveelheden en op het gemak, in het gezelschap van betrouwbare kennissen. Speel geen drinkspelletjes en drink enkel drankjes waarvan je zeker weet wat erin zit.

Drink veel water en las af en toe een pauze in
In een broeierige zaal dansen en daarbij alcohol drinken kan ertoe leiden dat je gedehydrateerd raakt met soms zware gevolgen. Vandaar het belang om regelmatig water te drinken in kleine hoeveelheden en af en toe uit te rusten in een koele en goed verluchte plaats.

Bescherm je oren
Om gehoorbeschadiging te voorkomen kom je best niet te dicht bij de luidsprekers, draag je oordopjes en neem je af en toe een pauze op een rustige plaats (bv. de toiletten). Wanneer je moet roepen om iemand iets te zeggen die op een meter afstand staat, lopen je oren eigenlijk al gevaar.

Ken je eigen grenzen, denk ook aan anderen
Je kunt best in groep uitgaan, maar denk eraan je eigen ritme en grenzen te respecteren. Wees ook solidair als een vriend(in) in de problemen zou dreigen te komen of om een situatie te kalmeren. Neem geen risico bij seksuele contacten, gebruik steeds een condoom.

Aarzel niet om de hulpdiensten te bellen
Voelt iemand zich onwel of raakt er iemand gewond, bel dan naar 112; vertel aan de hulpdiensten exact wat er is gebeurd zodat ze snel en gepast kunnen optreden.