Pagina's

woensdag 18 maart 2015

Een brandblusser in huis


Wanneer er brand ontstaat in uw huis, moet u zo snel mogelijk reageren om te vermijden dat het vuur zich verder verspreidt en (nog meer) schade veroorzaakt. Met een brandblusser kunt kleine brandjes onder controle houden. U moet wel weten welk type brandblusser u het beste kiest, waar u deze best plaatst en hoe u het apparaat moet gebruiken. Deze aspecten worden dan ook besproken in dit en een volgend artikel.


Welk model is geschikt?

Het te gebruiken model hangt af van de brandklasse. De klasse wordt met een pictogram aangegeven op het brandblusapparaat.

Klasse A: vaste en meestal organische materialen die verkolen (hout, papier, textiel, karton).

Klasse B: vloeistoffen of vaste stoffen die vloeibaar kunnen worden (alcohol, olie, vetten, verf).

Klasse C: gassen (stadsgas, methaan, butaan, propaan).

Klasse D: metalen (aluminium, natrium, kalium, fosfor, magnesium).

Klasse E: kookproducten (olie, frituurvet ...).

Wanneer u de klasse van het risico op brand heeft kunnen bepalen in functie van de beoogde plaats (bv. keuken of garage), moet u het type blusapparaat nog kiezen:


- Een brandblusser met water (met additieven) wordt gebruikt voor klasse A en B. Voor Klasse B mag u enkel zo’n brandblusser gebruiken als die werkt met waterschuim is of als u ermee kan spuiten.
- Een brandblusser met poeder wordt gebruikt voor klasse A, B en C. Dit type is geschikt voor een woning; als u gas in huis heeft, kiest u het best voor klasse C.
- Een brandblusser met koolstofdioxide (CO2) wordt gebruikt voor klasse B of voor brand in de buurt van elektriciteit. Koolstofdioxide is namelijk een betere isolator voor elektriciteit dan lucht. Hoewel CO2 geen sporen achterlaat (de zogenaamde koolzuursneeuw verdampt heel snel door de omgevingstemperatuur), kan deze heel koud zijn en schade toebrengen aan heel warme circuits. U moet heel voorzichtig zijn wanneer u deze brandblusser gebruikt. Het koude gas dat eruit komt (-70 °C), kan namelijk oppervlakkige brandwonden veroorzaken op de huid door snelle uitdroging!

Controleer het label en het gewicht!

Wanneer uw brandblusser voorzien is van het label “BENOR”, kan u zeker zijn dat u over een kwalitatief hoogstaand product beschikt. BENOR is hét Belgische keurmerk bij uitstek. De lijst van gecertificeerde brandblussers van BENOR kan u vinden op http://www.apragaz.com (de organisatie voor certificatie). U kan ook BENOR ANPI raadplegen op http://www.anpi.be.

Hoe zwaarder het apparaat, hoe groter het vuur dat u ermee zal kunnen blussen. Maar als leek moet u de brandblusser natuurlijk ook nog gemakkelijk kunnen hanteren. Wij adviseren u daarom een brandblusser van rond de 6 kg aan te schaffen. Voor professionals op dit gebied raden we de zwaardere toestellen (van 9 of 12 kg) aan.