Pagina's

zaterdag 28 maart 2015

Pistolen en karabijnen op luchtdruk


De Wapenwet van 8 juni 2006 beschouwt de wapens op luchtdruk als “niet-vuurwapens”. Een niet-vuurwapen is een wapen dat projectielen kan schieten op een andere wijze dan door de ontbranding van kruit of een detonator.

Beperkingen voor wapens op luchtdruk


De pistolen en karabijnen op luchtdruk behoren hetzij tot de categorie van vrij verkrijgbare wapens, hetzij tot deze van vergunningsplichtige wapens, volgens de kracht van hun projectiel. Het bezit van vrij verkrijgbare wapens is toegelaten en het vervoeren ervan is niet bij wet geregeld. Voor de dracht in het openbaar van een luchtdrukpistool of -karabijn is echter wel een wettige reden vereist.

De wetgever heeft ook voorwaarden opgelegd voor “korte” wapens op luchtdruk. Volgens de Belgische wetgeving is een wapen “kort” wanneer de looplengte maximaal 30 cm of minder bedraagt en de totale lengte van het wapen maximaal 60 cm of minder is.

De "korte" wapens op luchtdruk, waarvan de kinetische energie van het projectiel hoger is dan 7,5 joule, gemeten op 2,5 m van de loopmond, zijn vergunningsplichtig. Het betreft hier een Europese norm met betrekking tot het penetratievermogen van het projectiel en bijgevolg het risico op ernstige verwondingen. Luchtdrukkarabijnen, die niet aan de definitie van "korte wapen" voldoen, behoren steeds tot de categorie vrij verkrijgbaar, ongeacht de kracht van hun projectiel.

Artikel 19 van de Wapenwet bepaalt dat “niet-vuurwapens” niet mogen worden verkocht, te koop aangeboden of afgestaan op openbare markten en andere plaatsen zonder permanente vestiging, met uitzondering van een officiële openbare verkoop, na advies van de directeur van de Proefbank voor vuurwapens te Luik.

De verkoop, het voor handen hebben of het weggeven ervan aan jongeren onder 18 jaar zijn verboden.

Indien u een "kort wapen" op luchtdruk bezit, is het dus belangrijk dat u zich informeert over de kracht ervan, uitgedrukt in joule.

Voorzorgsmaatregelen

Om ongevallen met wapens te voorkomen, moet u de volgende principes steeds voor ogen houden:

• Behandel elk wapen altijd alsof het geladen is, ook al bent u ervan overtuigd dat het niet zo is.
• Houd de loop steeds in een ongevaarlijke richting tijdens het manipuleren.
• Plaats nooit een vinger op de trekker bij het vastnemen van een wapen. Hou de vingers buiten de trekkerbeugel om een ongewenste actie op de trekker te vermijden.
• Wilt u een wapen manipuleren of aan het onderhoud beginnen, controleer dan steeds eerst of er zich ergens nog patronen in het wapen bevinden.